Gå till innehåll

Rotavdraget

ROT-avdraget
Du kan få göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad (rot). Du kan också göra avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning (rut). Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag.

Så fungerar ROT-avdraget
Den totala skattereduktionen är idag 30% av arbetskostnaden. Maximalt kan avdrag göras på 50 000kr per person och år. Är det fler ägare av huset eller lägenheten kan alla göra ROT-avdrag. Tex kan två ägare göra ROT-avdrag på totalt 100 000kr. Du använder rotavdraget genom att utföraren gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När du sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket.

När ska ROT-avdrag användas?
Det är bara när du anlitar hantverkare som du kan göra avdrag. Arbetskrävande reparationer och installationer är det som bäst lämpar sig för ROT-avdrag. För arbetstid gäller det minst 2 arbetstimmar för att vi ska kunna använda ROT-avdraget.
Räkna ut ditt ROT-avdrag på www.skatteverket.se